Bläddra

Dagsvärst

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Humor Livsstil, hobby och fritid Modern och samtida poesi Poesi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Dagsvärst

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Humor Livsstil, hobby och fritid Modern och samtida poesi Poesi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

”Satiren är död”, ropar någon. ”Satirens tid är nu”, svarar en annan. Den intelligenta samhällskritiken lyser med sin frånvaro. Hur kan ett pennskaft idag undvika att gå vilse i de identitetspolitiska labyrinterna och förstummas av ängslan för att trampa någon med solid offerstatus på tårna? Är det överhuvudtaget möjligt att återvända med skämtlynnet i behåll efter ett dyk ner i det samtida nyhetsflödets dy? Hur uppbådas det mod som gisslar den verkliga makten? Kanske går det helt enkelt inte att utvinna humor ur en samhällsutveckling som på många sätt ter sig nattsvart.

Dagsversen var länge ett vanligt inslag på tidningens lätta sida. Läsarna kunde ta del av rimmad vers som på ett skojigt sätt kommenterade aktualiteter. Genren för sedan några decennier en tynande tillvaro. Med respekt för traditionen och inspiration från föregångarna Stig Dagerman, Alf Henrikson och Lotta Olsson tar sig Rasmus Dahlstedt med konsekvensneutral, skälmaktig uppriktighet an den nya nyhetstidens poetiska utmaningar. Volymen är illustrerad av Torkel Dahlstedt.

Rasmus Dahlstedt är skådespelare och skribent. Han har efter utbildningen på Scenskolan i Göteborg framträtt i drama, fars och musikal. Spännvidden i rollerna är stor - från Jean i Fröken Julie till Julian Assange i Visselblåsaren av Jens Ganman. Rasmus röner därtill uppskattning för sitt programledararbete i den rosade podcasten Antipodden och är ständigt aktuell som krönikör och kåsör.