Bläddra

Damen med hunden

Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Damen med hunden

Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här
OBS! NYÖVERSÄTTNING! Anton Tjechovs allra bästa noveller samlade i en volym som fått titeln Damen med hunden. Nyöversättning och efterord av Bengt Samuelson.

"Den här boken rekommenderar jag varmt! Bra översatt! Lättsamheten är så fascinerande och så smart!" C G Karlsson, SVT Go'kväll

Anton Tjechov (1860–1904) var novellförfattare, dramatiker och läkare. Hans pjäser Måsen, Onkel Vanja, Tre systrar och Körsbärsträdgården ingår i den exklusiva kategorin teaterstycken som ständigt spelas runt om i världen.

Lika berömd är han som novellförfattare. Tjechovs utsökta förmåga att skriva väldigt enkla, samtidigt mycket gripande och uttrycksfulla noveller har gjort honom till något av den moderna novellkonstens fader och en förebild för många av senare tiders novellförfattare.

Som läkare tog han sitt yrke på största allvar och tvekade inte ens att utsätta sig själv för fara när det gällde att rädda människoliv.

"Medicinen är min lagvigda hustru och litteraturen min älskarinna. När jag är trött på den ena går jag att sova hos den andra", lyder ett känt Tjechovcitat.

Novellen Damen med hunden är den vemodiga, oändligt vackra berättelsen om en gift kvinna och en gift man som möts på en kurort i Jalta, blir ohjälpligt förälskade och med berått mod är otrogna sina respektive – och sedan måste de möta konsekvenserna. Detta novellmästerverk, en av världens mest kända berättelser, flera gånger filmatiserad, får inleda vår urvalsvolym.

Berättelsen har vissa likheter med Tjechovs eget liv. Han bodde själv i Jalta mot slutet av sitt liv och hans relation till skådespelerskan Olga Knipper påminner om novellens kärleksförhållande.

Tjechov och Knipper var hett förälskade i varandra men att få tid tillsammans var komplicerat. Tjechov var ordinerad att hålla sig i Jalta på grund sin tuberkulos. Knipper hade sin skådespelarkarriär och tillbringade huvuddelen av sin tid i Moskva. Kärleken upprätthölls genom intensiv brevväxling, allt medan Tjechovs tuberkulos tilltog. Han var bara 44 år när den slutligen ändade hans liv.

Till vår urvalsvolym har vi främst valt sådana noveller som uttrycker den berömda Tjechovstämningen. En vemodig vacker stämning med lätt bekymmersrynka i pannan. En stämning av att livet är vackert men kort och att den romantiska kärleken är underbar men skör. Samtidigt märks författarens blixtrande människokännedom och knivskarpa iakttagelseförmåga i varje liten detalj.

Följande elva noveller ingår: Damen med hunden, Danspianisten, Berättelse utan slut, Jägaren, Vadet, Posten, Med Anna om halsen, I främmande land, Efter teatern, Bröllopsbesvär, Agafja.