Bläddra

Där björken har rotat sig

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Där björken har rotat sig

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här
Där björken har rotat sig är den första i bokserien Wicozani som handlar om Gabriel Johannesson som emigrerar till Amerika 1865. Gabriel växer upp i Västerbottens inland i fattigdom, möter konflikten mellan samer och nybyggare och den religiösa rörelsen på gott och ont. Han högaktar sin mor och hennes varma gudsfruktan, men blir alltmera irriterad på fariséernas framfart.
Gabriel arbetar en tid som dräng hos den förmögne farbrodern, handlaren Lars Johan och ser den stora skillnaden mellan fattiga och rika. Oförutsedda händelser som förstärker hans utanförskap drabbar honom. Gabriel längtar efter friheten, bort från den inskränkthet och fångenskap han upplever. Ett kort till fadern, Gustaf, från brodern Edvard i Iowa, väcker tankar på att emigrera.
Förfrågan om hjälp att hitta Edvards son, John, som försvunnit i gränstrakterna i västern, blir öppningen till en väg ut i stora världen. Vi får följa Gabriel på hans livs äventyr som sökare. Han följer emigranters farofyllda färd mot väster. Möter ursprungsfolket och deras livsvillkor. Mötet är omtumlande men har stor dragningskraft och förstärker Gabriels frihetslängtan.