Bläddra

Där vi en gång var

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Där vi en gång var

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här
Tillbaks till 1950- och 60-talet och livet i förorten. Följ med till en värld av hemmafruar, bagare, tobakshandlare, barn, lek, allvar och drömmar. Där vi en gång var är en bilderbok för vuxna där då möter nu.
Följ med till gungparken, till drömmen att bli utvald, tillbaks till skolkorridorer och matsalskö, till inköpsvåndan i tobaksaffären och Peggy Fleming, till röda fjädernyran, till kärlekstörst, till dunsande buteljer och draggande brandmän.
Där vi en gång var är boken som föddes ur en fotopromenad i barndomens kvarter och snabbt utvecklades till något mer allmängiltigt. Det blev en berättelse om livet, om vardagsdramer fyllda av doft och ljud, lycka och olycka.

Novellerna utspelar sig på 1950- och 1960-talet fram till tidigt 1970-tal. Fotografierna från platserna i Där vi en gång var är tagna i nutid. Ibland blir konfrontationen brutal. 

Författare och fotograf är Ingrid Lindeberg som vuxit upp i en av Stockholms närförorter, Bromma :
– Jag har fått många reaktioner från läsare som säger att de känner igen sig. Trots att de växt upp i andra förorter, ibland på andra sidan stan, ibland i en förort i en helt annan stad och trots att de kan vara både tio år äldre och yngre än jag. Det är något med boken som får folk att reagera, fundera, reflektera och diskutera, berättar Ingrid Lindeberg.

Ingrid Lindeberg är journalist, utredare och historiker. Som journalist har hon kombinerat sin internationella inriktning med intresset för det lokala. Hon har författat ett antal skrifter om EU och Sverige. De senaste åren har hon utvecklat sitt skönlitterära skrivande på Biskops Arnös folkhögskola.
Fotografiintresset föddes i mörkrumsarbetet på högstadiet. Under de första åren som journalist blev det ytterligare mycket fotografering. Men det är först under de senaste åren, med en längre utbildning på Fotografiskas Akademi, som fotograferandet tagits till en mer seriös nivå. Bilder ur sviten Där vi en gång var visades på Kulturhuset i Stockholm (Fria Fotografers Filial 2019), på Planket 2019 (Stockholm) samt på Dokumentärfotosalongen 2019 (Arbetets museum i Norrköping)
Där vi en gång var är Ingrid Lindebergs debut som fotograferande författare och författande fotograf.