Bläddra

De moderna egyptiernas seder och bruk

Köp här

De moderna egyptiernas seder och bruk

Köp här
Medan många andra forskare intresserade sig för landets antika minnesmärken, beslöt sig Lane för att studera och beskriva de moderna egyptiernas liv och samhälle; han förstod att mycket av vad han såg var en kultur på väg att försvinna. Han blev "Mansur Effendi", som talade arabiska, gick klädd som en egyptier, deltog i sällskapslivet och religiösa ceremonier och blandade sig med folket på gator och i basarer.

Hans iakttagelser präglas av upplysningsmannens nyktra syn och av en moraluppfattning som ännu inte hade börjat kallas viktoriansk. Men bakom det objektiva framställningssättet känner läsaren författarens fascination. (Läs t. ex hur den korrekte gentlemannen drivs av en oemotståndlig impuls och dansar med dervischerna!).

De moderna egyptiernas seder och bruk, först utgiven 1836, kom att bli en klassiker. Både det den gången "moderna" Egypten och författaren tillhör en försvunnen värld ändå är det förvånande att så mycket av bokens innehåll äger sin giltighet än i dag. Boken innehåller ett hundratal svartvita illustrationer tecknade av författaren.