Bläddra

Den ovillkorliga kapitulationens museum ; Smärtans ministerium

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Den ovillkorliga kapitulationens museum ; Smärtans ministerium

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Att minnas och glömma, att älska och svika, att fly och förlora - detta är vad Dubravka Ugresic återkommer till i sitt författarskap. På en genreöverskridande prosa som ledigt rör sig mellan fiktion och essä gestaltar hon ett sökande efter personlig, politisk och historisk identitet i ljuset av en påtvingad exil.

I denna samlingsvolym återfinns två av Ugresics mest hyllade böcker – Den ovillkorliga kapitulationens museum (2000) samt Smärtans ministerium (2005) – verk som berör efterdyningarna av Jugoslaviens sönderfall på 1990-talet och exilens pris, men som i migrationens tidevarv har fått en alltmer universell giltighet.

I Den ovillkorliga kapitulationens museum utforskar Dubravka Ugresic minnets mekanismer och frilägger den smärtpunkt som exilen innebär. Allt mot bakgrund av det museikafé i Berlin där flyktingar från olika delar av det sönderfallande Jugoslavien samlades.

Smärtans ministerium utspelar sig bland exiljugoslaver i på universitetet i Amsterdam. En kvinnlig litteraturvetare, också hon före detta jugoslav, provocerar dem att minnas det de helst vill glömma; boken berör frågor om skuld och ansvar samtidigt som den också är en kärleksberättelse som kretsar kring smärtans ofrånkomliga väsen.