Bläddra

Det förlovade landet

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Det förlovade landet

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Tioåriga Judith bor ensam med sin pappa. Hon har inga vänner och blir alltmer mobbad i skolan. Hennes mamma är död sedan länge och pappan har aldrig repat sig från sorgen. Kvällarna består av böner, bibelläsning och möten i en domedagssekt. Pappan och Judith går också runt i staden, knackar dörr och berättar att jorden snart går under, men att de som har den rätta tron blir räddade och får komma till paradiset.Judith längtar efter den dagen. Då ska de återförenas med mamman, hon slipper skolan och allt blir bra. Under tiden är hennes tröst och tillflykt ”Det förlovade landet” som hon har i sitt sovrum. Av tomma förpackningar, piprensare, tändstickor och allsköns skräp har hon tillverkat en hel miniatyrvärld med hus, människor och djur.

En dag kommer en gästpredikant till sekten. Han berättar om underverk, om hur tron kan försätta berg. Judith funderar mycket över detta och som alltid önskar hon att hon slapp gå till skolan dagen därpå. Hon minns att en gång hade skolan stängt för att det snöat för mycket. Judith får en ingivelse. Omsorgsfullt täcker hon ”Det förlovade landet” med bomull och raklödder. Nästa morgon när hon vaknar är det alldeles vitt ute. Hon har åstadkommit sitt första underverk. Men det visar sig snart att hennes förmåga får oanade konsekvenser …

En rörande och fantasifull berättelse om ont och gott, om ensamhet och gemenskap, tro och tvivel och om att till slut hitta rätt i livet. En debutroman av en sällsynt begåvad författare.