Bläddra

Det goda Italien : mat, människor och recept

Köp här

Det goda Italien : mat, människor och recept

Köp här

I Italien har varje landskap och ibland minsta dalgång sina egna unika matspecialiteter. Förflytta dig fem mil och du upptäcker nya rätter och ett annat bröd. En tallrik spaghetti med ragu är två väsensskilda saker i Bologna och i Neapel. Vad som förenar är respekt för traditionen, att bara använda de bästa råvarorna och omsorgen med vilken allting tillagas.

Det goda Italien är ett resultat av flera års matresor runtom i Italien där Peter Loewe varvar berättelser från möten med människor med ett 80-tal genuina och klassiska recept. Han träffar gorgonzolaproducenter i Lombardiet och får följa den känsliga processen att ta fram färdiga, lagom krämiga varianter av den berömda osten. I risriket Piemonte berättar bönderna om det hårda arbetet med att skörda och tröska olika rissorter innan de förvandlas till en rad rätter som saffransrisotto, rispudding och panissa. Venedig lockar med cicchetti, en italiensk motsvarighet till tapas, som består av läckra smårätter som grillad bläckfisk, ugnsgratinerad ansjovis och krispiga potatiskroketter. Och från San Vincenzo på den toskanska kusten får man ta del av en överdådig fisksoppa, cacciucco, som tillagas efter konstens alla regler och serveras med ett berg av fisk, skaldjur och musslor.

Att resa med mat i tankarna är ett bra sätt att förstå Italiens historia, rikedom och livsstil och många är de kockar och restauranger som öppnar sina kök och hemliga receptsamlingar.