Bläddra

Dikter

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Diktsamlingar (poesi) Poesi
Köp här

Dikter

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Diktsamlingar (poesi) Poesi
Köp här

EN SUPERNOVA  

Amanda Gorman reminds us of the power we each hold in upholding our democracy. Michelle Obama  

Vid Joe Bidens presidentinstallation gjorde Amanda Gorman (f 1998) ett litterärt framträdande som fick ett sällan skådat genomslag. Super Bowl-arrangörerna bjöd in henne direkt och hon ramade in en av världens största TV-händelser med ytterligare en spoken word-dikt.  

31 mars gavs installationsdikten Berget vi bestiger (The Hill We Climb) ut i bokform världen över. På originalspråket engelska blev det den mest sålda diktboken någonsin under en vecka och den lade sig överst på New York Times bestseller-list.

I september utkommer Amanda Gormans första samling med dikter världen över. Berget vi bestiger (tolkad av Jason Timbuktu Diakité) ingår i samlingen.  

Amanda Gorman är en förkämpe för klimatfrågan, antirasism och jämställdhet. Hon har en examen från Harvard University och bor nu i Los Angeles.. Hon blev den sjätte och yngsta poeten som gav en poesiuppläsning vid en amerikansk presidentinstallation, 20 januari 2021. Hon intog scenen efter USA:s 46:e president, Joe Biden, och fängslade nationen och fick hoppet att vakna bland tittare runtom i världen. I höst är hon aktuell med såväl denna diktsamling som en barnbok. Läs mer på theamandagorman.com