Bläddra

Dikter till tröst

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här

Dikter till tröst

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här
Vårt behov av tröst är oändligt, skrev en gång Stig Dagerman. Och så är det nog – i många olika livssituationer behöver vi ord som kan förmedla hopp och meningsfullhet. Denna antologi innehåller 190 dikter till stöd och hjälp.

Lyriken har alltid varit en tillflykt i livets svåra stunder. Genom århundradena har människor försökt sätta ord på tanken att det kan finnas ljus även i mörkret.
Dikter till tröst innehåller dikter från hela världen och från alla tider. Tonvikten är lagd vid vårt svenska diktarv, och många av våra mest älskade poeter finns självklart med, såsom Karin Boye, Edith Södergran, Pär Lagerkvist, Hjalmar Gullberg, Tomas Tranströmer, Bo Setterlind och Kristina Lugn. Dikter som är välkända för många samsas med sådana som kan bli nya kära bekantskaper för läsaren.
De utländska rösterna finns också representerade: äldre namn som John Donne, Emily Dickinson och William Shakespeare, och nutida som den nyligen bortgångna Vizma Belsevica och Bei Dao, för att nämna några.
Allt som allt får läsaren möta närmare 120 diktare, från Sappho (600-talet f.Kr.) till Sara Hallström (f. 1979). Huvuddelen av dikterna är dock hämtade från de senaste drygt femtio åren.
Texterna är uppställda alfabetiskt, efter författarnamn. För att lätt kunna hitta en dikt finns ett titel- samt ett förstarads-register. Författar- och översättarregistret ger besked om födelse- respektive dödsår. Boken ansluter till De vackraste kärleksdikterna i format och layout.