Bläddra

Diplomati i praktiken : Fantasi. Empati. Förnuft

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Diplomati i praktiken : Fantasi. Empati. Förnuft

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Här skildras vad arbetet som diplomat innebär i de flesta avseenden. Vad är diplomati och hur går det till? Är diplomater alltid "diplomatiska"? Vad krävs av en diplomat och vad får en ambassad göra?

Det finns många vanföreställningar och stor okunnighet om diplomaters arbete. Uppgifterna är många - och blir fler och fler. Allt ifrån frågor om krig och fred, hur klimatförändringar ska hanteras och att bedriva valkampanjer till att ta hand om landsmän som på olika sätt drabbats - av t.ex. naturkatastrofer eller att sättas i fängelse. Diplomati är och förblir ett viktigt verktyg i förhållandet mellan stater och folk. Man ska hävda sitt eget lands intressen. Diplomaten verkar i olika sammanhang, från "lokalt" i ett enskilt land till EU, FN etc.

I boken skildras konkret vad diplomatyrket är med all den erfarenhet som Lidén samlat på sig i de flesta framskjutna positioner som en diplomat kan ha.

Anders Lidén, numera bosatt i Stockholm, har en lång och framgångsrik diplomatisk bana bakom sig, bl.a. som FN-ambassadör, men också som ambassadör i Israel, Cypern, Zimbabwe, Malawi och Finland. Han är fil.dr i statskunskap. Han har tidigare utgivit boken Diplomati och uppriktiga samtal : I FN, Mellanöstern, Afrika och Finland (2017).