Bläddra

Dödas kärlek

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Dödas kärlek

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Ronnie Peterson går på gymnasiet när formel 1-esset Ronnie Peterson kraschar på Monzabanan i Italien. Att dela namn med den berömde döde ger den unge Ronnie en oväntad uppmärksamhet i skolan. »Jag är inte Ronnie Peterson«, upprepar han för sig själv, i en dubbel känsla av isolering och obestämd frihet.

Det är tack vare sammanträffandet med namnen som han möter Hedvig Helander. Hennes föräldrar omkom i en bilolycka två år tidigare, men de har ännu en stark inverkan på hennes liv. Ronnie och Hedvig inleder en relation på ovanliga premisser och med hemliga regler.

Det borde inte vara möjligt med en lycka som den Ronnie känner, över en sådan avlägsen kärlek som Hedvigs. Men så lyser också hela livet med ett sällsamt sken i Björn Runeborgs roman.

BJÖRN RUNEBORG föddes i Visby 1937. Han debuterade 1962 med romanen Utflykten. Ett flertal av hans böcker har nominerats till Augustpriset. 2008 tilldelades han Sveriges Romanpris för romanen Dag.

»Björn Runeborg tar läsaren milt i handen och lotsar henne långsamt men säkert in en värld som i allt liknar verkligheten, bara uppförstorad, mer skimrande, mer betydelsediger. Och han gör det med hjälp av en prosa som äger en närapå bländande skärpa och en lika lågmäld som uppfordrande klang. Med Dödas kärlek visar Björn Runeborg än en gång att han är en av våra verkligt stora författare.« EVA JOHANSSON, SVENSKA DAGBLADET

»Björn Runeborg berättar exakt och koncentrerat. Med små medel dirigerar han en obegriplig och makaber dödsdans medan det ser ut som om pojkar och flickor träffas och gör läxor.« MARIA SCHOTTENIUS, DAGENS NYHETER