Bläddra

Dödens triumf

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Dödens triumf

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

"Dödens triumf" är en av 1500-talskonstnären Pieter Bruegels mest berömda och skräckinjagande målningar. En profetisk skildring av massdöd, där man kan tycka sig se spår av både Förintelsens järnvägsvagnar och jorden efter kärnvapenkatastrofen.


Det gör åtminstone Erasmus Levine. Han är Mannen med väskan, som ständigt stått några meter från presidenten under statsbesöken och har kärnvapenkoderna som bokstavligt talat kan släppa helvetet löst. Under ett statsbesök i Stockholm får Levine en signal från sin överordnade, den mystiska Sysboss, om att rymma med väskan i handen.


En vindlande jakt över världen tar sin början. På ett sinnrikt sätt väver Mattias Berg samman det glömda svenska kärnvapenprogrammet med hotet om ett globalt nukleärt krig som ingalunda är över och historien om atombombens moder Lise Meitner.


Romanen "Dödens triumf" tar sitt avstamp i faktiska, djupt oroande förhållanden om dagens kärnvapensystem. Den förenar på bästa sätt faktaframställningens skärpa med spänningsgenrens snabba tempo och berättarlusta.Mattias Berg är kulturjournalist och författare. Han arbetar på Sveriges Radio, där han under tio år också var Kulturchef, och har tidigare varit på bland annat Dagens Nyheters och Expressens kulturredaktioner. Han har tidigare givit ut reseberättelserna "Livet efter Dolly" och "Japanska tecken". "Dödens triumf" är hans skönlitterära debut.
Dödens triumf är en djävulusiskt spännande och skrämmande historia // Jag tror inte att jag har läst en så filosofisk, kunskapsspäckad och realistisk äventyrsroman sedan Umberto Ecos Rosens namn
Sinziana Ravini, Göteborgs-Posten
"På en och samma gång thriller och satir, kärnfysik och idéhistoria... Titeln Dödens triumf är hämtad från renässansmästaren Pieter Bruegels målning med samma namn, och det är så romanen arbetar, i en labyrint av referenser och ikoner. // En av de mest ambitiösa och spektakulära debutromaner jag läst på svenska"
Jens Liljestrand i Kulturnytt, Sveriges Radio
"En lyckad hybrid mellan idéroman, historisk skildring och den populärvetenskapliga thrillergenren /.../ en allmänbildande och bitvis mycket spännande historia med filosofisk klangbotten. Varför har vi skapat något med kraft att fullkomligt förgöra oss själva?"
Amanda Svensson, Expressen
"Det är specialtränade supermänniskor, fantastiskt förvandlade via kirurgi, hjärnor klipskast i världen, chiffer och numerologi, villospår // Men där andra agenthistorier kanske bara har detta - kryddat med lite kärlek i solnedgången - har "Dödens triumf" mer. // Mattias Bergs naturvetenskapliga kunskaper är imponerande, hans berättarstil är driven men välbalanserad (här råder för övrigt även en befriande genusbalans)."
Niklas Wahlöf, Dagens Nyheter


'Dödens triumf är en djävulusiskt spännande och skrämmande historia

Sinziana Ravini, Göteborgs-Posten