Bläddra

Drakar och trollormar

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Köp här

Drakar och trollormar

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Köp här
Förr i tiden berättade man ofta sagor för varandra, sagor om drakar. Drakarna kunde ibland likna ormar, och i gamla berättelser är det ofta svårt att veta om det är trollormar eller drakar som man menar.

Drakarna och ormarna var farliga väsen, och det var svårt att komma åt deras skatter. Det räckte inte med att vara stark och modig. Den som inte kunde trolla hade ingen chans. Som tur var fanns det trollkunniga som man kunde vända sig till för att få hjälp.

I Drakar och trollormar återberättar folklivsforskaren Ebbe Schön spännande sägner om skräckinjagande drakar och blodtörstiga trollormar. Om hur bonden Sven lurar draken på skatten, och blir en förmögen man. Om riddare Göran och draken, om den hemska lindormen, om trollormen i Gullmarn och om hur guden Tor slogs med Midgårdsormen.

Elisabeth Nyman har levandegjort drakarna i vackra och suggestiva akvarellmålningar.


Ebbe Schön (text) är folklivsforskare och skötte under nästan två decennier landets största folkminnessamling vid Nordiska museet i Stockholm. Han medverkar ofta i radio och TV och är en välkänd föreläsare över hela landet. 1997 utkom på Natur och Kultur boken Troll.

Elisabeth Nyman (bild) konstnär och illustratör, bosatt i Los i Hälsingland. Har tidigare på Natur och Kultur illustrerat bl.a. boken Troll och fyra bilderböcker med HC Andersen-sagor.