Bläddra

Dressinen : roman

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Dressinen : roman

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Dressinen kan beskrivas som en äventyrsroman, ett slags allegori över den västerländska framstegstanken. Romanen inleds nästan idylliskt: järnvägsbyggande kolonisatörer i belgiska Kongo 1914 arbetar i sitt anletes svett. Visst finns motsättningar mellan flamländare och valloner, och de svarta arbetarna hålls åtskilda från européerna, men det mesta löper på i vardaglig lunk. Berättaren är en vetenskapligt sinnad jesuit, utskickad att sköta mannarnas andliga vård i djungeln.

Dressien är en stor roman i alla bemärkelser: som tidsbild, filosofiskt resonemang kring civilisation och barbari, kultur och natur. Samtidigt är den en av de kvickaste och mest spännande av svenska romaner. Välförtjänt ledde den till ett internationellt genombrott: den översattes snabbt till flera språk, blev kultbok bland franska studenter och Carl-Henning Wijkmark var den förste nordiske författaren att ägnas ett avsnitt av det inflytelserika franska litterära TV-programmet Apostrophes.

Carl-Henning Wijkmark föddes 1934 i Stockholm. Han debuterade 1972 med Jägarna på Karinhall. Dressinen var hans andra roman.

Pressröster

»Det är en egendomlig och storslagen bok, som trots att den har 25 år på nacken inte förlorat ett uns av sin aktualitet eller sällsamma lyster.«
Magnus Persson, Svenska Dagbladet

»Det finns ett drag av komik och maskerad över Wijkmarks sällsamma fabel, samtidigt som den ställer ödesfrågor om förhållandet mellan teknisk och andlig utveckling.«
Göran Lundstedt, Sydsvenskan