Bläddra

Elefantupploppet i Skänninge år 1806

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur

Elefantupploppet i Skänninge år 1806

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur

Ny roman efter den hyllade Valborgsmässoafton på Nytorps gärde

I småstaden Skänninge på östgötaslätten har man sedan urminnes tider firat marknad vid Olofsmäss i början av augusti. År 1806 kommer den fransk-preussiske direktören Jean Baptiste Gautier och hans färgstarka menageri dit - med en elefant som huvudnummer, den första som någonsin satt sin fot i Sverige. Förväntningarna är stora, men irritationen växer utanför Rådhuset, på vars övervåning elefanten förevisas. Man tycker att biljetterna är för dyra, trängseln blir allt värre - och snart övergår missnöjet i våldsamt upplopp.
Utifrån dokument, vittnesmål och domstolsprotokoll från tiden skapar Gunnar Nirstedt en brokig roman där sanningen är lika svåröverskådlig som marknadsvimlet och där lögner, vidskepelse och skrönor i slutändan får lika stort bevisvärde som varje redogörelse för vad som verkligen hände.

GUNNAR NIRSTEDT är född 1965 och bosatt i Stockholm och Borghamn. Hans första roman, Valborgsmässoafton på Nytorps gärde [2020] hyllades av kritiker och läsare. Med Elefantupploppet i Skänninge år 1806, ett slags spekulativ dokumentär, visar han sin bredd som författare.