Bläddra

En fritänkare läser Koranen

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Filosofi och religion Islam Islamiska heliga texter Koranen Religion och tro
Köp här

En fritänkare läser Koranen

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Filosofi och religion Islam Islamiska heliga texter Koranen Religion och tro
Köp här

Vad för andlig näring kan en icke-muslim hämta i Koranen?

Carl-Göran Ekerwald bestämde sig för att ta reda på det genom att läsa Koranen i sex olika översättningar och notera vad som träffade just hans hjärta.

Utgångspunkt är ett citat ur Koranen: "Finns det en vackrare religion än Abrahams?"

Abraham levde långt före ­Moses, Jesus och ­Muhammed. Han hade inte Guds tio bud, inte Mose lag, inget evangelium, men tycks ha klarat sig bra ändå, utan religion. Enligt Koranen var han god vän med Gud genom en intuitiv förbindelse.

Detta synsätt, hävdar Carl-Göran Ekerwald, är islams modernitet. Eller som Michel Houellebecq for­mulerat det: "I vår avsaknad av religion är vi ­hänvisade till vår intuition."

Till moderniteten hör också bilden av Gud som ett obegripligt »icke-vara«. Gud är »intet« men står varje människa närmare än hennes halspuls­åder. Vi ­"känner av" honom.

Carl-Göran Ekerwald, född 1923, är författare till romaner, novellsamlingar, essäer, biografier. På Karneval förlag har bland annat ­utkommit Läsa innantill och bli en annan (2006), Lyssna med ögat (2009), Sigri­diana (2013), Kom, madame, fru (2014), Gröna bläcket (2016) och Om bildning (2017).

 

"De Korantexter som här uppmärksammas har blivit valda helt förutsättningslöst. Det har skett uteslutande för att de väckte läsarens uppmärksamhet. Man kan säga att det är Koranen själv som på detta sätt avgjort urvalet. Det är heller inte alltid man vet orsaken till sådan ­attraktion. Man är inte helt på det klara med sina emotionella insikter.

Det är ju Bibelns och Koranens styrka och orsaken till deras tusenåriga varaktighet att de överraskar. En annan läsare skulle göra ett annat val. Varje läsare är ensam. Ingen kan utnämna sig till talesman för många läsare annat än censuren. Och dess anspråk är en illusion.

Antag att jag säger: jag läser Kora­nen för att notera vad som gör mig beklämd och dyster och rent av arg.

En annan säger: jag läser Koranen och tar till mig avsnitt som gör mig glad, tillitsfull, ja lycklig! Och det utan att kunna förklara orsaken. Författaren till denna lilla skrift tillhör den sistnämnda kategorin. Liksom man kan älska ett musikstycke, kan man älska en religiös text."

Carl-Göran Ekerwald