Bläddra

En hel sekund i livet : reportage från Prag till Kairo, 1989-2011

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

En hel sekund i livet : reportage från Prag till Kairo, 1989-2011

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Som ung journalist rapporterade Gellert Tamas om järnridåns fall. Två decennier senare var han på plats i Egypten efter att Mubaraks regim hade störtats. En hel sekund i livet presenterar ett urval av Tamas viktigaste reportage. Vi får möta unga revolutionärer från Prag till Kairo, men också maktens män som Göran Persson, Horace Engdahl och Svennis. Vi får följa med en förintelseförnekare till Auschwitz, möta Gandhis barnbarn i Indien, läsa om kärlek över gränserna i Sydafrika och delta i jakten på krigsförbrytaren Karadzic. Texterna är kompletterade med nyskrivna kommentarer.

Bokens titel är hämtad från en av Stig Dagermans mest kända dagsedlar, Liten måndagströst. I likhet med Dagerman tar Tamas med sina läsare till tidens avgörande platser, händelser och skeenden.

Gellert Tamas är författare, journalist och dokumentärfilmare. Hans prisbelönta bok Lasermannen har sålts i mer än 200 000 exemplar, översatts till ett dussin språk och blivit både en rosad tv-serie och en teaterpjäs.

Tamas är så väldigt bra på att etablera en rak närvaro i relation till dem han träffar, och sen plocka fram de fakta som behövs i rätt ögonblick.

LO-Tidningen

Att reportagen ännu känns aktuella visar på Gellert Tamas förmåga att välja rätt personer att möta - nämligen sådana som fortfarande engagerar.

Helsingborgs Dagblad

Tamas ... är utan tvekan en briljant stilist, men vad som utmärker reportagen i denna bok är kanske mer än stilistiken respektfullheten de genomsyras av, den empatiska blicken.

Helsingborgs Dagblad

Gellert Tamas reportagebok blir en läsvärd perspektivvändare.

Östran

Tamas texter ger intryck av att vara lojala mot människorna han möter, utan att urskulda dem. Han låter dem framträda som de är, på gott och på ont, komplexa, motsägelsefulla, nyanserade. Det är storartat och mycket effektivt.

Sydsvenskan

Tamas texter och reportage är fyllda av den här sortens insikter, tillsynes banala, enkla, men i själva verket djupt drabbande. Han skriver föredömligt ickevärderande ibland anas kanske ett höjt ögonbryn och oftast framförallt beskrivande. Det räcker. Det räcker långt.

Sydsvenskan