Bläddra

En spark rätt i skallen : när punken krockade med proggen – historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977–1981

Kategorier: Konst Musik Musik: stilar och genrer Populärmusik

En spark rätt i skallen : när punken krockade med proggen – historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977–1981

Kategorier: Konst Musik Musik: stilar och genrer Populärmusik
Köp här

Under några intensiva år i slutet av 1970-talet vände Fiendens Musik upp och ner på den svenska rockscenen. Bandet tog sitt namn i polemik mot de vänstergrupper som hävdade att all rockmusik var just fiendens – i det fallet USA-imperialismens – musik. Fiendens Musik kombinerade ett allvar i sina låttexter med en befriande humoristisk distans i sina livespelningar som fick publiken att hoppa upp och ner och sjunga med i refrängerna.

Rockkritikern Lennart Persson sammanfattade det så här:"Fiendens Musik från Lund skulle kunna kallas ett punkband, eftersom gruppen steg in på den svenska rockscenen precis i det ögonblick då den engelska punkvågen rullade in över den. […] Med texter fulla av ironi och samhällskritik, socialrealism och dylanskt utflippade ordramsor och med ett aggressivt sväng i musiken blev man ett högst älskat liveband runt om i Norden.” 

En spark rätt i skallen är en tidskapsel som både avslöjar det politiska spelet när punken utmanade proggen och skildrar den oerhört kreativa punkscenen, inte minst i Malmö/Lund, där man inte väntade på att få allt serverat – man gjorde det själv. Boken berättar om skivaffärerna och musikställena som var den unga generationens livsluft. Den berättar också om sammanhållningen och solidariteten bland de unga Lundabanden – TT Reuter, Garbochock, Rädsla, City Kent och många fler.

Författaren och journalisten Karl G Jönsson var en av många kreativa krafter i Fiendens Musik. I boken berättar han om allt, från extatiska Stockholmsspelningar till Mats Olssons raseri i Expressen och proggarnas attack mot en ny musik som väckte deras vrede.

Den idag välkände fotografen Mats Bäcker bildade bandet som nittonåring tillsammans med Mats Zetterberg. Historien om Fiendens Musik illustreras av en mängd av hans klassiska svartvita rockfoton.