Bläddra

Fallet med det försvunna receptet

Köp här

Fallet med det försvunna receptet

Köp här
Får vi bjuda på en kola?
Fallet med det försvunna receptet handlar inte bara om gastronomiska turer och snedsteg utan också om ett av de märkligaste litterära censurfallen någonsin.

Några år efter livskamraten Gertrude Steins död gav Alice B. Toklas ut en kokbok som väckte stor uppmärksamhet både i England och USA. Detta berodde dels på att Alice B Toklas självbiografi som författats av Gertrude Stein redan hade blivit en berömd bok, dels på att Alice hade bett ett antal kända vänner bidra med olika recept. Men framför allt berodde uppmärksamheten på ett alldeles speciellt recept det på haschkola.

Författaren, översättaren och förläggaren Jonas Ellerström berättar här historien om hur receptet dök upp och sedan försvann i olika upplagor av Toklas kokbok. Hur debatten i samband med den svenska utgåvan blev en repris på den som hade förts internationellt några decennier tidigare. Slutligen ger han också för första gången ytterligare ett par decennier senare de svenska läsarna en chans att själva få studera och eventuellt prova på det famösa receptet.

Boken är rikt illustrerad av Jens Andersson med bilder som både kompletterar och som lever ett parallellt liv vid sidan av texten.