Bläddra

Fallvatten

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Fallvatten

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad. En dag händer det ofattbara plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg. Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast. Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen. Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma i den mån de överlever Fallvatten är något så ovanligt som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren. Mikael Niemi debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Det stora genombrottet kom år 2000 med Populärmusik från Vittula, som tilldelades det årets Augustpris i skönlitteratur. Sedan dess har han skrivit lyrik, prosa och dramatik. Med Fallvatten är han tillbaka med en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten.
Det är mycket realistiskt. ... Niemis laddade reaktionssträckor svarar mot olika aspekter av undergången, den spöklika efter-katastrofen-stämningen, eller chockfasen när människor klättrar på varandra för att överleva. Det intressanta är den stora ensamheten som ekar...
Ulrika Milles, DN
Oh my God-ögonblicken är inte bara många, de kommer dessutom precis så tätt som man kan kräva av en bra katastrofrulle. ... De snyggt visualiserade undergångsscenerna finns här ... det civilisationskritiska Naturens hämnd-temat hanteras med bravur, de apokalyptiska scenerna från ett evakuerat Luleå med tillkorkade utfartsvägar kunde Cormac McCarthy ha varit stolt över.
Jesper Högström, Expressen
...ett osentimentalt rekviem över författarens Norrbotten... Niemi lyckas varva betraktelser över mänskligt fördärv med spända ögonblick av lyrisk och emotionell skönhet. ... På detta vis låter Niemi det visionära och det vardagliga mingla, effekter produceras i skiftningarna mellan komiskt och storslaget. Utan att gå in på om detta faktiskt är Niemis främsta bok måste jag konstatera att Fallvatten är en obeveklig, mäktig, djup spänningsroman som jag helhjärtat vill rekommendera.
Erik Jonsson, Västerbottens-Kuriren
Mikael Niemis nya, Fallvatten, ger i romanform en särdeles obehaglig bild, inte bara av en katastrof, utan framför allt av människors sätt att hantera den. ... Fjärran från de elförsedda latte-städerna skildrar Niemi en naturkatastrof som inte bara handlar om ett extremt yttre, utan även om ett inre syndafall.
Barbro Westling, Aftonbladet