Bläddra

Familjen Brontë : en brevbiografi

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Familjen Brontë : en brevbiografi

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

I detta fascinerande urval brev, dagböcker och självbiografiska fragment av familjen Brontë träder de tre författarna Charlotte, Emily och Anne, deras bror Branwell och fadern Patrick fram med sina egna röster.

    Framförallt lär vi känna familjen genom Charlottes brev, med sin breda spännvidd från trivsam och underhållande korrespondens med skolkamrater till brevväxlingen med förlag och kritiker kring litteratur.

     Samlingen följer de fantasifulla syskonens väg från den glädjefyllda, magiska barndomen i prästhemmet, över de strävsamma åren med sin kamp för att förtjäna uppehället. Så kommer den enorma litterära framgången, då Jane Eyre och Wuthering Heights tog den litterära världen med storm, följd av åren då framgångarna fördunklades när Branwell, Emily och Anne en efter en dog tragiskt unga. Breven fortsätter medan Charlotte, kämpande mot sorg, ensamhet och vacklande hälsa stiger fram ur anonymiteten för att ta plats i Londons litterära kretsar och slutligen finner en alltför kort lycka i äktenskapet med faderns pastorsadjunkt.

Här stiger familjen Brontë, deras vänner och samtida fram med levande röster från boksidan. En bok man läser som en roman.

Ingen biografi kan mäta sig med omedelbarheten hos Brontës brev och papper, vilka skildrar barndomen i den viktorianska prästgården och hur systrarnas intensivt upplevda inre liv mognar fram Urvalet är skickligt, informativt och balanserat.

Elizabeth Buchan, Mail on Sunday