Bläddra

Felix Kersten – Himmlers massör

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

Felix Kersten – Himmlers massör

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

Felix Kersten drömde om att bli lantbrukare, han skulle komma att bli Heinrich Himmlers fysioterapeut. Mellan 1939 och 1945 kallade SS-chefen på den finska massören vid hela 200 tillfällen för behandling av sina svåra magsmärtor. Där alla läkare misslyckats kunde hans "magiska Buddha", som Himmler kom att kalla Kersten för, tillfälligt befria honom från smärtan. Himmler blev beroende av Kersten, ett beroende som Kersten valde att utnyttja för att rädda liv.

Ett memorandum från Judiska Kongressen från 1947 fastslår att "Kersten lyckades rädda 100 000 liv i Tyskland, varav 60 000 judar och 40 000 politiska fångar av diverse nationaliteter (...) med risk för sitt eget liv". Få fick veta att de hade Kersten att tacka för att de överlevde.

Kersten talade obehindrat ett tiotal språk och hans mycket speciella ställning hos Himmler, mitt i nazisternas högkvarter, gjorde honom till en ovärderlig informationskälla för de allierade. Kersten kom att spela en viktig roll även för Sverige, dels i räddningen av de s.k. "Warszawasvenskarna", men framför allt i De vita bussarnas räddningsaktionen. En inte helt okontroversiell roll, som Kersaudy kastar nytt ljus över.