Bläddra

Fem veckor i Granada

Kategorier: Biografiska romaner Historiska romaner Skönlitteratur

Fem veckor i Granada

Kategorier: Biografiska romaner Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

I början på 1900-talet skakas Spanien av krig och nationell depression, men landet genomgår också en unik kulturell blomstring. Då anländer det nyförlovade konstnärsparet Sigge Jernmark och Ninni Billing till den legendomspunna staden Granada. Där njuter de av tiden tillsammans och av kärleken. De fångar livet med sina penslar och ignorerar det som ligger framför dem – Ninnis förestående död. Det är upptäckten av en mystisk grav, många år senare, på kyrkogården vid moriska palatset Alhambra som blir starten på berättelsen om Sigges och Ninnis fascinerande livsöden. En serie tillfälligheter drar in ett flertal personer, däribland författaren själv, i händelserna.

Fem veckor i Granada är en dramatisering, baserad på en stor mängd fakta och research. Det är en roman för den som älskar kärlekshistorier i ett historiskt sammanhang.

Mats Andrés Björkman föddes 1966 i Málaga i Spanien och bor idag i Marbella med sin andalusiska fru och deras tre döttrar. Under större delen av sitt liv har Mats förmedlat Spaniens kultur och historia och är numera chefredaktör och ansvarig utgivare för den svenska lokaltidningen Sydkusten. Han rapporterar även i bland annat Sveriges Radio om spanska händelser. Fem veckor i Granada är hans debutroman.

Fem veckor i Granada är en välskriven kulturhistorisk dokumentärroman med fiktiva inslag – en inlevelsefull litterär gestaltning av de båda konstnärernas fem veckor långa vistelse i Granada våren 1922./…/ Resultatet är att läsaren får följa med på en utflykt i både dåtid och nutid som kittlar alla sinnen och skapar levande band till ett inte alltför avlägset förflutet. Läsvärt, speciellt om man ska resa till Spanien i vår!
BTJ-häftet nr 8, 2022. Lektör Katarina Tavakol