Bläddra

Filosoferna gav mig svaret

Kategorier: Filosofi Filosofi och religion
Köp här

Filosoferna gav mig svaret

Kategorier: Filosofi Filosofi och religion
Köp här

Filosoferna gav mig svaret är en personlig bok om ett filosofiskt uppvaknande, om modet att inse att det man alltid trott faktiskt kan vara helt fel. Författaren beskriver hur han kom i kontakt med två filosofer och två argument, som fick det moraliska fundament han satt sin tillit till att börja krackelera och till slut rämna. 

Argumenten bygger på en mycket enkel princip - att vi bör förhindra det som är dåligt om vi kan göra det utan att behöva offra något av jämförbar moralisk betydelse. Detta kan verka okontroversiellt och självklart, men om denna princip tillämpas konsekvent och fullt ut skulle det få mycket långtgående och kostsamma konsekvenser för vårt nuvarande sätt att leva. Men till syvende och sist handlar det om att leva som vi lär och vilken slags människa vi vill vara. Och filosoferna gav svaret.

Richard Ohlsson är bibliotekarie på Stagneliusskolan i Kalmar och har skrivit flera böcker, bland annat Bibliotekarien och etiken samt två historiska böcker, en om sin "egen" skola, Stagneliusskolan, och en i samband med 500-årsminnet av Gustav Vasas landstigning i Kalmar, Gustav Vasa i Kalmar.