Bläddra

Finja : socknen där allt började

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Köp här

Finja : socknen där allt började

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Köp här
Arne Larsson skrev en personlig berättelse till församlingstidningen Kyrknytt i samband med en presentation av de olika orterna i Tyringe Pastorat. Arne blev därefter kontaktad av Diana Drougge som undrade om vi inte skulle ta ett samlat grepp om Finja socken, med tanke på bygdens långa historia med de första nybyggarna för 13000 år sedan.

Hösten 2016 bjöd vi därför in till ett första möte och ett 40-tal intresserade med Finja-anknytning dök upp. Arbetet kom snabbt igång inte minst genom Finja Arbetarkommuns gamla studiecirkel från 1980-talet och alla gamla vykort som vi fick tag på genom Lennart Frost.

Leif B Frid från Öraholma Bok & Skrivstudio tände på idén om en bok. Arne Forsell fick fart på skrivande och bildletande.

Tack vare att vi byggt upp en hemsida, www.finjasocken.se, har vi fått in mängder med materiel och kommentarer från gamla Finjabor.

Under resans gång har vi haft stormöten och föreläsningar med bland andra historikerna Anders Ödman, Sven Rosborn och Gunnar Wetterberg. Vår bok innehåller en hel del historiska fakta och händelser, men en stor del speglar minnesbilder från 1800-talets slut fram till våra dagar.

Vår förhoppning är att boken ska ge många trevliga minnesbilder och historiska tillbakablickar samt att våra barn och ungdomar ska få en uppfattning om att det fanns ett liv även innan Internet.

Finja i maj 2020 Arne Larsson, Diana Drougge och Leif B Frid

Finja Bygdegårdsförening har stått som ansvarig och arbetet har sponsrats av Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse.