Bläddra

Flickan på perrongen

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor

Flickan på perrongen

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman.

Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter. Precis som i debuten Haven som skiljer oss åt baserar Gill Thompson sin historia på verkliga händelser. Denna gång kretsar handlingen kring räddningsaktionen Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 förde tusentals judiska barn från naziockuperade länder i säkerhet runtom i Europa.

Fiktiva karaktärer vävs skickligt samman med historiska händelser när Gill Thompson griper tag och berör med en berättelse full av längtan, lidande och sorg - men där mörkret samtidigt bär på glimtar av hopp, glädje och godhjärtade människors osvikliga mod.