Bläddra

Fursten 2.0 : uppenbarelser från Machiavelli, en tidlös bok om politisk makt i den moderna världen

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap

Fursten 2.0 : uppenbarelser från Machiavelli, en tidlös bok om politisk makt i den moderna världen

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här
En tidlös bok om politisk makt, om regeringskonst och att vinna val, av historiens främste politiske expert Niccoló Machiavelli.

Fursten 2.0 liknar ingen annan bok om politik. Vad andra kritiserar prisar Machiavelli om det ger politisk makt, som han gjorde i boken Fursten för 500 år sen. Den blev världsberömd genom sina banbrytande råd om vad som gav politisk framgång nämligen list och förställningskonst, inte moral och rättfärdighet. Med all respekt för det demokratiska systemet och alla ambitiösa politiker så gäller ännu att bra politik, goda intentioner, ärliga avsikter inte räcker. Om en politiker möter en motståndare, som representerar motsatsen eller har större insikter i det politiska spelet, kommer hen till korta. Det framgår tydligt när du läser Fursten 2.0.

Är du det minsta intresserad av politik är Fursten 2.0 en bok för dig. Här förklarar Machiavelli dess verkningsmekanismer ofta med stöd av vetenskapliga fakta från skilda discipliner. Han beskriver sakligt och lidelsefritt tveksamma politiska metoder och ger sina alldeles speciella råd om hur politiker ska agera för att vinna makt, ära och nästa val.

Om du har läst Machiavelli tidigare blir Fursten 2.0 ett kärt återseende. I boken för Machiavelli ordet, ger goda råd och erinrar sig gamla tider i 1500-talets Florens. Bokens format, kapitelrubriker och citat gör att du känner igen en hel del, som när Machiavelli talar om sanning och lögn.

Fursten för 500 år sedan stod Florens i fokus, i Fursten 2.0 står Sverige i fokus eftersom dess politiska liv är så övertydlig på grund av landets speciella karaktär, enligt Machiavelli. I Sverige finns ett starkt föreningsband av andlig natur mellan styrande och folk. Stark nog att göra landet till en absolut stat, som tar hand om medborgarna som föräldrar, befriar dem från ansvaret för sina liv och beslutar för deras räkning om stort och smått. Här har den världsliga och andliga makten växt samman och blivit konstant närvarande i människors liv, hävdar Machiavelli. Människor är inte beroende av gemenskaper som familj och välgörenhet, utan av staten, enligt svenska samhällsforskare som Machiavelli citerar. Följaktligen upprepar han i Fursten 2.0 en av sina gamla teser i moderniserad form: ?En vis statsminister bör ordna det så att hans medborgare vid alla tillfällen behöver staten och honom, sedan kommer de alltid att rösta på honom?.

Visst kan man som svensk irriteras över Machiavellis tvärsäkra påstående och kanske känna sig lite nedvärderad, men sådan är hans stil sedan 500 år och det har ständigt satt honom i knipa. Idag är han emellertid respekterad som en banbrytande politisk filosof och humanist bland de som känner till hans livsgärning. Han var med sin tids mått en demokratins och frihetens banerförare. De som tror något annat blandar vanligen ihop Machiavelli med ?Machiavellism?, som är den politiska våldsutövning han beskrev i Fursten.

I boken tillbakavisar Machiavelli irriterat rykten att han var ateist. Han var en troende kristen, men rasande på den katolska kyrkan på grund av dess dåvarande hyckleri och brottslighet. Han betonar religionens betydelse för att skapa och bevara en stat, men varnar samtidigt för kvasireligion förklädd till politik eller religion som medel för att rättfärdiga övergrepp. Han påstår att den svenska välfärdsstaten ersatt Gud för många människor genom att ge dem den faderliga omtanke, skydd och säkerhet andra folk söker hos Gud. (För mer detaljer om hur han får ihop den ekvationen hänvisas till boken.)

Politik kan framstå som ett demagogiskt dubbelspel när Machiavelli beskriver det i Fursten 2.0, men syftet kan lika gärna vara att förklara politikens logik och tvivelaktiga knep så att folk och politiker kan vi delta i spelet på lika villkor och hävda sina intressen, utan att bli utmanövrerade. På så sätt är det här en bok som kan stärka demokratin och förståelsen av den, samtidigt som den indirekt ifrågasätter mycket i samhället.

Jag som står som författare till Fursten 2.0 heter Staffan A. Persson och är politisk analytiker och debattör. Min bakgrund inom marknadsföring, PR och försäljning har gett mig möjligheter att se saker som andra skribenter inom politiken antingen inte ser lika tydligt eller bortser från. Jag tycker inte Machiavelli har rätt alla gånger, men har han fel är det på ett intressant sätt som i Fursten för 500 år sedan och i Fursten 2.0. Finns att köpa inbunden eller som e-bok.