Bläddra

Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Sociala klasser
Köp här

Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Sociala klasser
Köp här

Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022

"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson

"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou

"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen

Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?

"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten

"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter 

"Girig-Sverige skakar om mig”
Svenska Dagbladet

"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet