Bläddra

Gudabröllop

Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Köp här

Gudabröllop

Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Köp här
Det är anthesteriernas tid igen, den vilda vårfesten till vinguden Dionysos ära. Tre dagar då folk super sig fulla på det nya vinet och lever ”la vida loca”. Som Dionysos säger: ”Vin, dans och fallosar är en oslagbar kombination … Åh, och blommor förstås.” Också de döda får ha lite roligt under anthesterierna. De får lämna underjorden och titta på de levandes liv.
Vanligen brukar underjordens härskare, enstöringen Hades, slå dank under dessa tre dagar och hänge sig åt sina dystra tankar tills de döda snällt återvänt till underjorden igen.
Men i år går han upp på jorden för att äntligen leta rätt på en olydig död, självmörderskan Erigone, som i sekler vägrat inställa sig hos Hades och i stället förleder andra unga flickor till självmordstankar.
Fast det är bara en förevändning. Hades har nämligen fått veta att skördegudinnan Demeters dotter, den skygga Kore som föredrar att umgås med växter och ormar, också är bjuden till Dionysos bröllop, som ska avsluta årets festligheter.
Han mötte Kore på senaste familjefesten på Olympen, och valhänt ljuv musik uppstod mellan de två folkskygga gudarna. Sedan dess har de brevväxlat. Nu ska de alltså ses igen …

Lika rolig och underfundig som Li Österbergs tidigare besök i den grekiska mytologin: Ljus- förgörerskan, Athena – pappas flicka samt Fejd och fest. Det är charmiga och respektlösa berättelser inspirerade av grekisk mytologi, med ena foten i sagans magiska värld och den andra i den jordnära vardagen. Athena belönades med Urhundenpriset för årets bästa originalsvenska seriebok.

"I Gudabröllop fortsätter den underbara och högst pinsamma romansen mellan den folkskygga dödsguden Hades och den minst lika inbundna Persefone/Kore, dotter till fruktbarhetsgudinnan Demeter. Berättelsen tar avstamp i dokumenterad kunskap om såväl de grekiska gudasagorna som seder och bruk i det forna Grekland. I ett efterord sätter Österberg även in berättelsen i sin historiska kontext. Samtidigt förhåller skaparen sig fritt till mycket av detta grundmaterial och låter gudarnas relationer vara mer komplexa och på många sätt högst mänskliga.
Bilderna är tecknade i svartvitt med stor kontrastrikedom och uttrycksfull mimik. Österberg brinner helt tydligt för dessa historier och skapar seriekonst som bör läsas av många."
Helhetsbetyg 5, Fredrik Strömberg, BTJ-häftet nr 7, 2021