Bläddra

Haberlands : En familj som byggde Berlin

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Haberlands : En familj som byggde Berlin

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Det här är berättelsen om en judisk släkt, som genom arbete och hänsynslöshet blev en av Berlins mera välbärgade familjer. Det är en lysande och upplysande skildring av tyskt samhälle från slutet av 1800-talet till efter andra världskriget och av den diktaturs framväxt som gjorde judeutrotning möjlig.

Från en liten manufakturhandel i en preussisk småstad på 1860-talet, till byggherrar av stort format i Berlin, det var familjen Haberlands väg.

Efter Preussens seger över Frankrike i kriget 1870-71 var konjunkturerna goda. Haberlands investerade i tomtmark, vars värde femtiofaldigades på några få år. Haberland och hans son blev byggherrar och satte sin prägel på många av Berlins stadsdelar.

Så börjar berättelsen om Haberlands och deras släktkrets. Det är en fascinerande berättelse om människor i krig och fred, om 20-talet då Berlin var Europas syndigaste huvudstad, men också ett centrum för film, teater och konst samt ett slagfält för nazister och kommunister. Det är en skildring av tysk kulturs undergång, av mordet på en nations skapande krafter och den ofattbara ondska som byggde koncentrationsläger och sökte utrota judar och alla andra som inte passade i det tusenåriga riket.


Pressklipp

"Hans framställningsteknik är i sin stramhet och kraft beundransvärd, ty hans avsikt är inte den att återigen beskriva det makalösa brott som nazisterna gjorde sig skyldiga till, utan att söka fånga livsstilen och stämningen hos judarna i Berlin under decennierna före och efter sekelskiftet."
Ruth Halldén i Dagens Nyheter 960905

"Jag har inte läst någon bok som så intensivt fattat tag i mig som denna skildring av judarnas öde i Tyskland, hur människor utrotades, förnedrades och plågades. Boken har svenska anknytningar, det gör den än värdefullare för oss här i norr som stod vid sidan och såg på vad som skedde."
Sive Hallgren i Dala-Demokraten 961123

"Det är en fascinerande berättelse om framgång, och om en kuslig våldsideologi som tar över ett land. Ralph Herrmann har en god balans i sitt berättande. Han är varken sentimental eller indignerad. Hans berättelse är saklig och rak. Den är också välformulerad."
Lars Jonsson i Dagbladet Sundsvall 961128


Ralph Herrmanns är journalist och fotograf med ett trettiotal böcker bakom sig: Barnböcker, böcker om konst, biografier, romaner och politiska thrillers, vartill kommer ett flertal TV-produktioner och en musical om Picasso. Speciellt uppmärksammad har han blivit för sina romaner baserade på dokumentärt material. Herrmanns har varit korrespondent för LIFE-International och skriver nu bland annat konstkrönikor för Dagens Industri.