Bläddra

Hannah Arendt – Martin Heidegger

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Hannah Arendt – Martin Heidegger

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
En skakande skildring av kärlekshistorien mellan två av vår tids största filosofer.

1924, då Hannah Arendt var arton år, förälskade hon sig i den sjutton år äldre Martin Heidegger, en man som tidigt visade sig vara uttalad antisemit och vars medlemskap i nazistpartiet starkt främjade hans universitetskarriär. Heidegger var gift, hade två barn, och relationen blev helt på hans villkor. Den varade fyra år, men bindningen kom ändå att fortsätta till Hannah Arendts död 1975.

1933 lämnade Arendt - som var judinna - Tyskland, samtidigt som Heidegger höll sitt ökända, pro-Hitlerska installationstal som rektor vid universitetet i Freiburg. Under kriget bröts all kontakt mellan dem, och det tycks som om Arendt omvärderat mannen hon älskat så högt: vid ett tillfälle kallade hon honom "potentiell mördare". Men efter kriget träffas de igen, och hon blir en nyckelfigur i återupprättandet av Heidegger. Hon avfärdar anklagelserna mot honom som illvillig ryktes-spridning, och jämför honom vid ett tillfälle med den antike filosofen Thales som var så upptagen av att betrakta stjärnorna att han inte märkte att han trillade ned i en brunn.

Heidegger behövde henne nu åter för att rentvå sig: Arendt hade flyttat till USA och börjat få en internationell renommé med sitt monumentala verk The Origins of Totalitarianism.

Ettingers bok ger en fängslande och gripande bild av samspelet mellan två stora tänkare, av besatthet, och av en irrationell kärlekshistoria bortom allt intellektuellt vett och sans.

Översättning Eva Sjöstrand


Elzbieta Ettinger är professor vid Michigan Institute of Technology, överlevande från ghettot i Warszawa, författare till åtskilliga böcker, bl a en biografi över socialistledaren Rosa Luxemburg och romanen Kindergarten.