Bläddra

Hästens färger

Kategorier: Djur och natur Hästar och ponnies Husdjur Livsstil, hobby och fritid
Köp här

Hästens färger

Kategorier: Djur och natur Hästar och ponnies Husdjur Livsstil, hobby och fritid
Köp här
Nya rön har ökat kunskaperna om färgernas nedärvning och ger intressanta svar på frågorna om vad som avgör en hästs färger och hur de påverkas av arvsanlagen. Det är frågor av vikt i avelsarbetet och då blir det ännu viktigare med nomenklatur och färgbenämningar.

Kunnigt och utförligt beskrivs här hästrasernas alla färger och kännetecken.

Förvirringen har länge varit stor när man talat om hästars färger, eftersom företrädare för olika raser använt olika nomenklaturer. Nu har man bringat ordning i oredan och boken tar också upp andra språks nomenklatur.

Här redovisas – med många klargörande exempel – för färg och färgpigment och hur de påverkas genetiskt. Viltfärger, standardfärgerna, utspädda färger, skimmelfärgerna, brokiga färger och kombinationer. Man får också lära sig de korrekta benämningarna för vita tecken på huvud och ben.

Särskilt intressant för ridskolor, hästutbildningar, veterinärer, hästuppfödare och medlemmar i avelsorganisationer.


Bo Furugren är en mycket kunnig hästmänniska och en av landets främsta experter på hästars färger. Det är han som skrivit häst- och riduppslagsorden i NE, där han även medverkat med illustrationer. Han är dessutom konstnär och har själv gjort bokens instruktiva teckningar. Fotografierna är också hans.