Bläddra

Herr von Hancken

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Herr von Hancken

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Hjalmar Bergman är en av våra mest egenartade och fantasifulla berättare och Herr von Hancken en av hans mest kända romaner och den är också en av hans mest sammansatta på samma gång pikaresk och äventyrsroman.

Herr von Hancken, som utkom första gången 1920, är till sin form en pastisch på en roman från början av 1800-talet, från Gustaf IV Adolfs tid. Den handlar om den narraktige kaptenen von Hancken och utspelar sig under sommaren 1806, då de mest otroliga dårskaper äger rum på Iglinge surbrunn. Herr von Hancken är en mycket nära släkting till Don Quixote och skulle varit den borne riddaren och kavaljeren om han bara haft förmågan trots att han är ful och kverulantisk så vill han spela stor älskare och ledare, och när storhetsvansinnet sätter åt honom så tror han sig vara både kung och revolutionär.

TV1 kommer att visa Herr von Hancken 4 hela timmar under jul och nyår (den 25, 26 och den 30 och 31 december). Den kommer att slås upp stort. Per Oscarsson spelar Herr von Hancken och Mona Malm hans fru, dessutom medverkar bl.a. Johan Widerberg och Börje Ahlstedt. Regissör är den danske filmaren Rumle Hammerich, som tidigare bl.a. gjort Fasadklättraren.