Bläddra

Höglandet

Kategorier: Deckare Skönlitteratur

Höglandet

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Island, efter börskraschen. Två par gör en utflykt till det ensliga isländska höglandet i öns inre delar. Landskapet är kargt och ogästvänligt och i den tjocka dimman kör de rakt på ett hus. Bilen går sönder och de tvingas övernatta hos husets ägare, två gamlingar som lever isolerade.
De beter sig märkligt, låser om sig och verkar vara rädda för någon ute i mörkret.
De fyra försöker komma därifrån, men misslyckas gång på gång. Snart blir sprickorna inom gruppen uppenbara.

Egill och Hrafn är sedan länge rivaler. De har båda tillhört finanseliten på Island men har i kraschen förlorat allt och försöker dämpa sin ångest med alkohol, droger och porr. Journalisten Anna är avundsjuk på psykologen Vigdis. Samtidigt är hon den enda som försöker ta reda på vad paret i huset egentligen döljer. Allt tyder på att mannen flytt upp på höglandet för att gömma
sig efter att ha begått ett fruktansvärt dåd. Den mardrömslika situationen intensifieras. De fyra måste samarbeta och själva ta sig därifrån, samtidigt som deras förflutna hinner ikapp dem i allt snabbare takt.

Steinar Bragis andra roman på svenska är en mångskiktad skräckthriller. Island framstår här som en våldsam och brutal plats, präglad av mörk och förvriden sexualitet.
Den isländske författaren Steinar Bragi, (f. 1975), debuterade som 23-åring med diktsamlingen Svarthol, och har sedan dess gett ut ett antal diktsamlingar och romaner. Romanen Kvinnor (2010) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och blev författarens publika genombrott.


  


Man ska läsa [Steinar Bragi] därför att han är så otroligt skicklig på att suggerera fram en atmosfär. Skräck är svårt att skriva - det är väldigt lätt att det blir platt fall. Men det här är en man som behärskar skräckens alla nyanser och toner Det är något av det bästa jag läst på länge i en skräckgenre.
Yukiko Duke, Gomorron Sverige
"Bragi är en oerhört skicklig författare, och jag både ser fram emot och bävar inför vilka mardrömmar han ska lyfta fram ur vårt kollektiva psyke framöver."
Elise Karlsson, Svenska Dagbladet
Atmosfären är otroligt skickligt skildrad, mörk och olycksbådande. / / Lite påminner Höglandet om John Ajvide Lindqvist i stämningen, och det är ett väldigt gott betyg.
Cecilia Gustavsson, Aftonbladet
"Psykologisk thriller... men också klassisk skräck som blandat Stephen Kings övernaturliga fenomen med Michael Hanekes uråldriga eldar i Vargens tid."
Ulrika Milles, Dagens Nyheter
Trots att boken halvt skrämmer ihjäl läsaren innehåller den mer än bara de klassiska skräckingredienserna. Steinar Bragi lyckas med få ord berätta oerhört mycket om det isländska samhället efter den stora finanskraschen.
Barometern
Författaren drar sakta åt tumskruvarna och som läsare får man nästan hjärtklappning av att följa det alltmer skräckinjagande händelseförloppet.
Ingalill Mosander, Aftonbladet
Det annorlunda landskapet äter sig in i en och är därmed en av de gäckande huvudingredienserna i ryggradsryset Steinar Bragi debuterade som poet och att han behärskar språket märks väl i denna lätt lästa men svårglömda bok. Bra är det hur som helst, likt en modern isländsk saga.
Åsa Carlsson, Kristianstadsbladet / Trelleborgs Allehanda
Höglandet är medryckande och spännande precis vad man vill ha från en thrillerroman.
Khashayar Naderehvandi, Helsingborgs Dagblad
"Det är tätt, spännande och med en växande känsla av obehag, alltmer intensiv ju längre boken fortskrider. Personskildringarna, relationerna och psykologin är bra, intressanta, välformulerade. Det är kusligt och underligt och med en ökande känsla av nära förestående undergång.
Camilla Carnmo, Borås Tidning
I det närmaste perfekt.
Bloggen Bråddjupet

Det här är en man som behärskar skräckens alla nyanser och toner Det är något av det bästa jag läst på länge i en skräckgenre

Yukiko Duke, Gomorron Sverige