Bläddra

I skuggan av ett helgon

Kategorier: Filosofi och religion Religion och tro
Köp här

I skuggan av ett helgon

Kategorier: Filosofi och religion Religion och tro
Köp här

Sökandet efter det heliga i vårt tidevarv är knappast en vanlig sysselsättning. Det finns sällan plats för mystiken, för själva mysteriet i religionen i våra liv idag. Vi är så vana vid att kunna få glasklara förklaringar på det mesta att dessa otillfredsställande funderingar ofta leder till besvikelse.

I skuggan av ett helgon är främst en meditation över tro och tvivel. Sökandet efter det heliga leder sällan till något svar, men själva sökandet är i sig själv en betydelsefull pilgrimsfärd.

Vad är det heliga, hur känner vi igen det? Kan vi uppleva ögonblick som vi kan tolka som heliga trots att de inte är förknippade med religion? Boken undersöker tillstånd och livsavgörande händelser som ofta kan vara omskakande på olika sätt, men heligheten låter sig inte fånga.

Med utgångspunkt från heliga Birgitta och hennes dotter Katarina visar Martinus vilken roll Katarina spelade i Birgittas liv. Katarinas självuppoffrande liv var förutsättningen för Birgittas livsverk. Var kanske Katarina den som vi borde kalla för helig då?

Eivor Martinus är född i Sverige men har bott i England sen 60-talet. Hon debuterade som romanförfattare 1971 med boken och den ljusnande framtid var vår. Därefter följde fyra ungdomsböcker om Pia och Lotta, och under 80- och 90-talen ägnade hon sig mest åt dramatik. Hon har översatt cirka 30 pjäser från och till svenska, bl.a. femton av August Strindbergs pjäser. På Carlsson Bokförlag har hon tidigare givit ut Strindbergsbiografin Lite djävul, lite ängel, Strindberg och hans kvinnor, Barndrottningen Filippa och hennes värld, I går sjöng näktergalen och Hon sjöng på vinden.