Bläddra

I Udornas tid : berättelsen om familjen Barheida genom 50 år

Kategorier: Antropologi Kulturantropologi och socialantropologi Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi och antropologi
Köp här

I Udornas tid : berättelsen om familjen Barheida genom 50 år

Kategorier: Antropologi Kulturantropologi och socialantropologi Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi och antropologi
Köp här

I Udornas tid är berättelsen om hur en familj och en liten minoritetskultur påverkas av de livsavgörande förändringar som omvärlden tvingar fram. Hur man som människa finner kraft och förmåga till anpassning och överlevnad. "En dag för femtio år sedan slog vi upp vårt tält i paraplyakaciornas skugga en bit bortom familjen Barheidas boplats. Att den dagen skulle leda historien långt in i framtiden hade vi då inte en tanke på", skriver Stig Holmqvist. 

När han och hans hustru, antropologen Aud Talle, för första gången mötte Barheida 1971, var han en välbärgad man med tre hustrur och en boskapsflock på ett par hundra djur. Familjen levde ett traditionellt liv som pastoralister [pastoralism = nomadiserande boskapsskötsel] på savannen, så som deras folkgrupp barabaigerna gjort i generationer. I dag när Holmqvist sitter med Barheidas tre barnbarn, udorna [flickorna] Udaudi, Udaberega och Udamwanang, och tittar i den gamla boken På Barheidas tid är det han som kan berätta om familjens historia. För udorna är det berättelsen om en livsform som de själva för alltid har lämnat. De går i moderna skolor i Tanzania och har helt andra drömmar och förhoppningar än att blir bortgifta till ett traditionellt liv på boplatsen. 

De femtio åren som Holmqvist umgåtts med Barheidas familj har betytt såväl glädje som sorg. Boken handlar om drastiska förändringar där en minoritetskultur hotas försvinna. Hur generationerna hanterar tillvaron och hur familjens struktur och utkomst förvandlas. I Udornas tid är också en personlig berättelse. Att någon följt en familjs liv under femtio år på en plats långt bort är ovanligt, skildrat i fem böcker med sakkunskap och mänskligt engagemang. Boken är rikt illustrerad. 

Stig Holmqvist är filmare, fotograf och författare med många dokumentärfilmer och både fack- och skönlitterära böcker bakom sig. De första böckerna skrev han tillsammans med sin nu avlidna hustru. 

Den norska professorn i antropologi och Afrikakunskap, Anne Waldrop vid Oslo universitet, svarar för bokens företal.