Bläddra

Ingmar Bergman : en berättelse om kärlek, sex och svek

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Film Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Köp här

Ingmar Bergman : en berättelse om kärlek, sex och svek

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Film Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Köp här
Ingmar Bergman gjorde närmare 70 produktioner för bio och tv. Han satte upp över 100 pjäser för scen och radio. Samtidigt var han gift fem gånger och fick nio barn. Och några av den tidens största skådespelerskor var hans älskarinnor.
Detta oerhörda tempo hade ett högt pris. Bergman befann sig ofta i ett tillstånd av ångest och rädsla, och efter sig lämnade han bedragna fruar, övergivna barn och ständigt oroliga föräldrar. Samtidigt lyckades han bli både förstådd och förlåten - och hyllad.
I sin bok berättar Thomas Sjöberg om mannen vid sidan av scenen och bortom schablonerna. Fram träder sonen, maken, älskaren, pappan, och bråkmakaren Bergman. Det är en historia om häftiga passioner, om kärlek, sex och svek.
Med stöd av en unik dokumentation i form av moderns dagböcker, brevväxling inom familjen, handlingar från arkiv och intervjuer med släktingar och andra personer som upplevt Ingmar Bergman på nära håll visar boken en ny sida av den världsberömde regissören.

THOMAS SJÖBERG har gjort sig ett namn som författare till uppmärksammade böcker som kombinerar känsligt tecknade personporträtt med nya avslöjanden. Hans senaste bok, Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken, är en av de mest omtalade svenska böckerna i modern tid.

"Är det då respekt- och skandalöst att som Thomas Sjöberg gör i boken Ingmar Bergman en berättelse om kärlek, sex och svek så indiskret hänga ut både Bergman och hans brudar? [] Tja, det tycker inte jag. Dels eftersom Sjöberg skriver bra, dels eftersom förbindelsen mellan förförelse och kulturutövning är starkare än mellan sex och business, vapen eller bilar (och ju fler svenska karlar som inser det, desto bättre)." Nina Lekander, Expressen.

"Författaren gör en seriös och ganska väldokumenterad genomgång av Bergmans viktigaste kvinnoaffärer. Sjöberg söker mannen bakom verket helt enkelt." Leif Y Dahlberg, Gotlands Tidningar.

"Sjöberg har gjort ett digert arbete för att få ett grepp om det privata livet hos Sveriges mest kände regissör. Och man behöver inte vara Bergmanfantast för att finna det intressant, hans privatliv med älskarinnor, fruar och barn bjuder till dramatik som skulle kunna vara en korsning mellan en såpopera och ett verk av Lars Norén." Åsa Samuelsson, Norran.

"Författaren gör ingen läsare besviken." Inger Hammar, Gotlands Allehanda.

"Med stöd av en unik dokumentation i form av moderns dagböcker, brevväxling inom familjen, handlingar från arkiv och intervjuer med släktingar och andra personer som upplevt Bergman på nära håll får vi lära känna nya sidor av den världsberömde regissören." Världens Historia.

"Snaskigt och för närgånget? Absolut inte, snarare allmänmänskligt om det som berör oss alla."
Elin Persson, Femina