Bläddra

ISIS: Vad är Daesh? : om den nya terrorismen

Kategorier: Politik och statsskick Politisk aktivism Samhälle och samhällsvetenskap Terrorism, väpnad kamp
Köp här

ISIS: Vad är Daesh? : om den nya terrorismen

Kategorier: Politik och statsskick Politisk aktivism Samhälle och samhällsvetenskap Terrorism, väpnad kamp
Köp här

Genom ett urskillningslöst våld sprider det diffusa nätverket och den självutropade ”islamiska staten” ISIS/IS/Daesh både skräck och förundran. Vad är syftet med denna självutnämnda islamiska stat som har som målsättning att återställa kalifatet från 700-talet, varifrån har det fått den svarta fanan, förföljelsen av otrogna och bruket av halshuggning? Vilka är dess rötter? Vilka är det som finansierar detta apokalyptiska vilddjur som ägnar sig mer åt en dödskult än åt att helga Islam, vars anda den förstör? Hur har Daesh lyckats utnyttja de sår som skapats av USA:s krig i Mellanöstern? Hur de utnyttjar den ideologiska klyftan mellan shia och sunni? Och vilka strategier bör vidtas för att bekämpa Daesh?

Denna bok ger svaret på dessa och många andra frågor genom analyser av flera ledande experter på islam och Mellanöstern, texter av författare, historiker och filosofer.

 

Boken redigerad av Éric Fottorino, tidigare chefredaktör för Le Monde och författare till ett stort antal prisbelönta böcker.


Bland flera välkända textförfattare i boken märks Régis Debray, Hélène Thiollet, Dominique Schnapper, Edgar Morin, Michel Foucher, Laurent Greilsamer och Tahar Ben Jelloun.

 

Boken är en översättning från franskan (”Qui est Daech? Comprendre le nouveau terrorisme”, nov 2015) och ges ut samtidigt i översättningar på flera språk.