Bläddra

Jag, robot : novellsamling

Kategorier: Elektronik Elektronik och kommunikationsteknik Reglerteknik Robotteknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Köp här

Jag, robot : novellsamling

Kategorier: Elektronik Elektronik och kommunikationsteknik Reglerteknik Robotteknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Köp här
Isaac Asimovs kultförklarade science fiction-klassiker Jag, robot från 1950 är läst över hela världen. Nu kommer den i efterlängtad nyöversättning.

1. En robot får inte skada en människa eller genom underlåtelse att handla tillåta att en människa skadas.
2. En robot måste lyda de befallningar som den mottar från människor, med undantag av sådana fall då dylika befallningar kommer i konflikt med den första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, förutsatt att detta icke medför brott mot den första eller andra lagen.

Så lyder robotologins tre lagar som är grunden för att människan och maskinen ska kunna existera fredligt sida vid sida. Men konflikter uppstår mellan lagarna, och robotpsykologen Susan Calvin på Amerikanska Aktiebolaget Robotar och Mekaniska Människor tvingas använda sig av hela sitt kunnande för att förhindra en katastrof för mänskligheten.

Jag, robot kan utan överdrift sägas ha inspirerat så gott som alla efterföljande böcker och filmer i genren, som "Bladerunner" och "Terminator" för att bara nämna några. Under 2004 kommer också filmen I, robot med Will Smith i huvudrollen.

Översättning Fredrik Liungman


Isaac Asimovföddes 1920 i dåvarande Sovjetunionen men flyttade redan som barn till USA, där han var bosatt fram till sin död 1992. Han var professor i biokemi vid Boston University och genombrottet som science fiction-författare kom med novellsamlingen Jag, robot 1950. Förutom för sina böcker om robotar är Asimov främst känd för trilogin om Stiftelsen.