Bläddra

John Ericsson på Manhattan

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

John Ericsson på Manhattan

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Det är en kväll i början av månaden maj och året har hunnit bli 1868. Även denna kväll vandrar jag utmed Beach Street ner mot Hudsonn River, denna flod som med allt sitt vatten från indianers land rinner förbi Manhattan ut mot det stora havet. Mitt namn är John Ericsson och jag är uppfinnare.

Så börjar denna skönlitterära berättelse om den världsberömde svenske uppfinnaren John Ericsson, en gestalt som lever i en slamrande värld av oförvägen kraft, en värld som tror på att allt framåt är av godo. I denna värld konstruerar han Monitor, ett järnklätt nätt litet fartyg men ändå ett krigiskt vidunder som sedan spelar en så stor roll i det blodiga amerikanska inbördeskriget.

"Texten ger i romanens form läsaren fascinerande inblickar i de olika ämnen och vetenskaper, både humaniora och naturvetenskap, som influerar huvudpersonen och det är en fantastisk fin läsupplevelse. Det är en lärdomsresa och samtidigt en inblick i ett livsöde präglat av banbrytande innovation men känslomäsig ensamhet. Det är inte ofta man får chansen att läsa ett manus som är så egensinnigt, innehållsrikt och väl genomfört på alla plan. Prosan känns ren och klar och exakt och underbart målande."

Jenny Bäfving