Bläddra

Kalla händer

Kategorier: Deckare Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Kalla händer

Kategorier: Deckare Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Kalla händer av Jan Mehlum tilldelades Riverton-priset för bästa norska kriminalroman och nominerades också till Glasnyckeln av Skandinaviska Kriminalsällskapet.

Jan Mehlum föddes 1945 i Tønsberg i Norge. Han är sociolog och lärare vid Högskolan i Vestfold. 1996 debuterade han som författare, med kriminalromanen Gyllene tider. Sedan har han givit ut ytterligare fyra kriminalromaner med Svend Foyn i huvudrollen. Alla romanerna utspelar sig i Jan Mehlums födelsestad, småstaden Tønsberg vid kusten, ett tiotal mil från Oslo.

Sensommaren blir hektisk och våldsam för advokat Svend Foyn i Kalla händer. Till hans advokatkontor kommer en tonåring, Elvis Kristiansen, och lämnar över en videokasssett. Inom en timma är pojken överkörd av tåget. Mördad visar det sig. Videokassetten har ett vidrigt innehåll. Den handlar om brott och övergrepp som till och med får den luttrade advokaten att ligga sömnlös om nätterna. Ju längre in i detta mörker Foyn söker sig, ju farligare blir det. De som tillverkar denna slags pornografi vill leva så osynligt som möjligt. Samtidigt är barnavårdsnämnder naiva och inte tillräckligt noggranna när de väljer ut platser för barn- och familjehemplaceringar. Elvis Kristiansen har under sin uppväxt, visar det sig, levt utan sina föräldrar och syskon och varit ett mycket utsatt barn. Den undre världen blir allt mörkare och upplösningen är både överraskande och brutal i all sin nakna realism.  

Recensioner: "Klart är att Jan Mehlum håller på att bli en av våra mest spännande kriminalförfattare." Gjengangaren

"Foyn och Mørks uppgörelse med de kriminella blir mycket dramatisk, det är så att man känner krutröken sticka i näsan." Aftenposten

"... här drivs läsaren vidare, i filmscen efter filmscen. För detta är bildrikt ... man är fast från första sidan." Tørnsbergs Blad

"... Jan Mehlum är en jäkel på att bygga upp spänning och driva handlingen framåt utan döda punkter." Dagbladet