Bläddra

Kära Aspudden

Kategorier: Fotoböcker Fotografi Konst

Kära Aspudden

Kategorier: Fotoböcker Fotografi Konst

Aspudden i början av 1970-talet: en nedsliten stadsdel med små lägenheter och många vinddrivna existenser, främst äldre män som fått bostad anvisad av sociala myndigheter. Dit flyttade Kjell-Åke Andersson med fru och dotter och sin kamera. Under tre år fotograferade han grannar, livet på gatan och på ölhallar och kaféer. Resultatet är ett unikt tidsdokument från en svunnen tid, särskilt värdefullt idag då Aspudden blivit en välmående stadsdel med höga bostadspriser. Det är inte längre Kjell-Åkes vänner Kilas, Svenne, Nancy och Åke som bor här.  

Kjell-Åkes Anderssons fotografier härrör från en begränsad period i Aspuddens historia. Men det är en period som än idag, ett halvt sekel senare, låter tala om sig. Kjell-Åkes bilder levandegör ett försvunnet Aspudden med värme och kärlek, men också med ett nyktert öga för tillvarons baksidor.

    ***  

Kjell-Åke Andersson är fotograf och filmregissör med flera välkända filmer bakom sig. År 1973, samtidigt som han bosatte sig i Aspudden, gick han på Christer Strömholms berömda fotoskola där han uppmanades att bära med sig kameran till och med i sängen. Resultatet blev en omfattande fotodokumentation där han följde de grannar han snart lärde känna och som blev hans vänner. I bokens inledning skriver han: Svenne, en granne till mig brukade ha fest på eftermiddagarna med sin kompis Kilas och några andra vänner. Det bjöds på dragspel och dans. Jag fick ofta börja med att gå till systembolaget och köpa ut lite brännvin. Anledningen var främst att det var så långt att gå till bolaget, som av någon anledning placerats längst ner på Hägerstensvägen, nästan vid Örnsberg. Fester på ölhallen Aspen var också återkommande. Dom öppnade klockan 7 på morgonen.  

Förutom drygt hundratalet svartvita fotografier innehåller bokens en längre intervju med Björn Qvarnström, en av Kjell-Åke Anderssons vänner från den tiden. Björn Qvarnström har, förutom ett kort gästspel i en grannförort, bott i Aspudden hela sitt liv. Hans berättelse sträcker sig från barndomen till idag, och vävs samman med historiska fakta om stadsdelens utveckling.