Bläddra

Karvsnitt : skurna mönster i täljda föremål

Kategorier: Hantverk och handarbete Livsstil, hobby och fritid Träsnideri, modellering och gjutning
Köp här

Karvsnitt : skurna mönster i täljda föremål

Kategorier: Hantverk och handarbete Livsstil, hobby och fritid Träsnideri, modellering och gjutning
Köp här

"Med tydliga bilder, beskrivningar och kapitelindelningar är det en gedigen handbok som placerar den skurna mönstertraditionen i både sin historia och samtiden."
Ämnesläraren

"Verktyg, teknik, mönsterdesign och projekt att utgå ifrån i ett och samma paket."
Land

Att skära in mönster och symboler i trä är en flertusenårig folklig tradition som fortfarande hålls vid liv i slöjden. Med hjälp av karvsnitt, eller skureut som tekniken också benämns, har slöjdade bruksföremål genom historien besjälats med betydelsebärande symboler och vackra mönster. Även idag är karvsnittstekniken en naturlig förlängning på en slöjdad sked, skärbräda eller krympburk - och framförallt en källa till vardaglig glädje; till ett sätt att utveckla kreativitet och mönsterskapande.

I boken beskrivs hur du täljer föremålen och tekniker för uddsnitt, nagelsnitt, linjer och bokstäver, samt vilken sorts trä, knivar och verktyg du behöver för att komma igång. Boken innehåller 15 projekt, från enklare dekorationer av knivhandtag och skyltar till mer krävande objekt som askar och kammar. Förutom en djup praktisk kunskap öppnar boken dörren till äldre slöjd och folkkonst och ger en ingående beskrivning av symbolernas traditionella betydelser - så att du själv kan ta vid och utveckla en egen mönstervärld.

"Denna faktaspäckade bok hyllar slöjden som konstform"
BTJ

"En bok fylld med historia, kunskap och beskrivningar om ett vackert och traditionellt sätt att slöjda"
Allers