Bläddra

Kattmamman

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Kattmamman

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här
Med sin historiska roman Kattmamman speglar författaren några dramatiska årtionden på 1900-talet. Huvudpersonen var en av Sveriges mest fanatiska nazister. Hon kandiderade till riksdagen utan framgång men blev sin ideologi trogen in i det sista.

Sitt öknamn Kattmamman fick hon efter att långt hemifrån ha fött och genast lämnat bort sina "faderlösa" barn.
Äldste sonen försvann i Finska vinterkriget och hans lillebror tog värvning i Waffen-SS, även det med tragiskt resultat.
"Hon har offrat sina söner för fosterlandet", sammanfattade partiledaren i nazistorganet Den Svenske Folksocialisten.

Romanen bygger till stor del på verkliga händelser, under en mörk tid som i synnerhet etablissemanget helst ville glömma. Vid 1900-talets värsta attentat i Sverige omkom fem personer - de skyldiga var militärer, journalister och stadens polischef!

Kattmamman bodde på en mindre men strategisk ort där hon var föreståndare för en telegraf- & telefonstation. Hon utnyttjade sin position maximalt genom att bland annat avlyssna sina politiska fiender.

Angiveriet frodades och flera hundra personer internerades i arbetsläger, dock inte nazister. En av de mest hängivna kommunisterna hade utbildats i Leningrad och Röra Armén - innan han återvände till Sverige för att agitera och organisera vilda strejker.

Författaren Bosse Johansson skriver på ett böljande och vackert språk. Kattmamman är definitivt en roman som väcker känslor, provocerar och irriterar. Eventuella likheter med dagens polarisering och växande extremism är dock en ren tillfällighet...