Bläddra

Koltrasten : Sveriges Nationalfågel

Kategorier: Djur och natur Livsstil, hobby och fritid Vilda djur Vilda djur: fåglar

Koltrasten : Sveriges Nationalfågel

Kategorier: Djur och natur Livsstil, hobby och fritid Vilda djur Vilda djur: fåglar
Köp här

Koltrasten – Sveriges nationalfågel, med 1,8 miljoner par fördelade över landet. Länge var den en skygg skogsfågel, numera är den en av våra mest urbaniserade och folkkära fåglar. Allt fler koltrastar har också blivit stannfåglar och flitiga besökare vid våra fågelbord om vintern.  

  Redan i januari kan de som är stannfåglar höras genom sin prövande ”skuggsång”. Tidigt om våren följs de av återvändarna från kontinenten. Reviren ska intas. Först på plats är hanar med sång, nu högt, intensivt och tonsäkert, gärna från höga positioner, sedan följer honorna; dags för parning och häckning med upp till tre kullar per år.

  Genom författaren Clas Thor och fotografen Torbjörn Arvidson får du följa koltrasten under ett kalenderår, lära känna fågelns liv, vanor och livscykel.

  De tar dig också med på möten med koltrasten i litteraturen, folktron och myter, i musik och målningar. Det blir möten hemma i Sverige, i Tyskland, Frankrike, England och på Irland, alla ackompanjerade av fågeln vars sång, oavsett nationalitet, kommer ur den mångula näbben.