Bläddra

Kranielådan

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Kranielådan

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Kranielådan är ett centralt verk i Christina Hesselholdts författarskap. Vi blir presenterade för totalt sex olika jag som alla finns inuti Agneta i hennes kranielåda. De diskuterar med varandra kommer med olika impulser. Ibland önskar Agneta att alla rösterna skulle tystna.

Agnetas pojkvän Steffen har ett projekt som går ut på att beskriva statyer runt om i Köpenhamn t.ex. Vattenmodern på Glyptoteket och Viggo Hørup i Kongens have.

Parallellet med beskrivningen av Agnetas och Steffens liv löper en berättelse om Ludvig II av Bayern och hans bror Otto. Perioden är mitten av 1800-talet. Den parallella historien om Ludvig handlar också om en person och hans identitet. Ludvig älskar att klä ut sig. Han klär ut både sin stab och sig själv inte för att uppträda för någon, utan för att bli någon annan. Båda bröderna blir förklarade sinnessjuka, och Ludvig blir avsatt och inspärrad.

Om författaren
Christina Hesselholdt är född 1962 och en av de tongivande författarna i sin generation. Hon är bland annat verksam som lärare vid Författarskolan i Köpenhamn. På Kabusa Böcker har tidigare utkommit: Du, mitt du och En trädgård utan slut samt flera bilderböcker för barn.