Bläddra

Kroppens tid : Om samspelet mellan kropp, identitet och samhälle

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här

Kroppens tid : Om samspelet mellan kropp, identitet och samhälle

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här
Vi lever i kroppens tid. Vår värld är besatt av att utforska och omdana den egna kroppen. Överallt tycks hägra en dröm om att ur kroppens djup lyfta fram och synliggöra ett "äkta jag".

Kroppens tid diskuterar varför de biologiska processerna, begären och passionen för fysisk exponering tar en sådan stor plats i människors tillvaro i dag. Författarna berättar om människor i skilda faser i livet. Vi får möta barnlösa par på kvinnoklinikens mottagning för provrörsbefruktning, pappor i förlossningsrummet, tonårsflickor och socialtjänstemän i en otuktsutredning, anorektiker och hetsätare. Läs också om kroppsarbetare och direktörsfruar liksom åldringar på långvårdskliniker och döda på obduktionsbordet.

Vi uppmanas att göra allt vad vi kan för att själva påverka vår hälsa och vårt utseende. Dessutom finns en mängd tekniska och medicinska sätt att omdana kroppen och dess förutsättningar, allt från plastikoperationer och provrörsbefruktningar till vitaminer och lugnande piller. Vem har väl t ex kunnat undgå debatten som förts i media om Prozac – ett nytt läkemedel som helt omdanar personligheten.

Kroppens tid vänder sig till studenter på kurser i etnologi, sociologi, socialantropologi och andra samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnesområden. Också forskare och studenter vid vårdhögskolan kan ha stor nytta av boken. Den är tvärvetenskaplig till sin karaktär och passar därför väl in på temakurser.