Bläddra

Kvällarna : en vinterberättelse

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Kvällarna : en vinterberättelse

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
»Ett mästerverk av humoristiskt patos... Med all respekt för Salinger - Kvällarna är så mycket bättre.« Eileen Battersby, The Irish Times

»Inte bara ett mästerverk utan en saknad hörnsten i den moderna europeiska litteraturen.«
Tim Parks, The Guardian

Gerard Reves till stora delar självbiografiska debutroman Kvällarna är ett mästerverk i svartsynthet och väckte starka reaktioner när den utkom i Holland 1947 - i dag betraktas den som en modern klassiker. En del kritiker uttryckte oro över upphovsmannens psykiska hälsa, andra tog fasta på den groteska och befriande humorn som genomsyrar boken och hyllade den unge författaren som sin generations röst.

Handlingen utspelar sig under de sista tio dagarna av år 1946. Kriget är över och vardagen har återvänt. Bokens huvudperson, Frits van Egters, är 23 år gammal och bor hemma hos sina föräldrar. När Frits betraktar omvärlden ser han fulhet och förfall: han är besatt av flintskallighet och tidens obevekliga gång. Utan att hysa några som helst illusioner försöker han ändå besvärja tillvarons outgrundliga hopplöshet.


Gerard Reve, född 1923 och uppvuxen i Amsterdam. Alltsedan debuten räknades han som en av den nederländska litteraturens portalgestalter, ständigt kontroversiell och med en bred läsekrets. Tilldelades en mängd priser och utmärkelser, bland annat P.C. Hooft-priset år 1968 och Nederländska litteraturpriset år 2001. Reve avled 2006.