Bläddra

Lågan i bröstet

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Lågan i bröstet

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Ett sensationellt mord- och självmordsdrama, i pressen kallat "Morden i Kärleksnästet", är upptakten till William Kennedys nya roman, där han fortsätter att berätta om människor och händelser i sin hemstad Albany. Fyra människor drivs till desperata handlingar av sin kärlek, sin svartsjuka och sina lustar. Ett par av dem är redan bekanta för den som läst de tidigare romanerna i Albanysviten - journalisten och dramatikern Edward Daugherty och hans vackra, gåtfullt sorgsna hustru Katrina.

Handlingen pendlar mellan 1880-talet och 1910-talet och bärs inte bara upp av ett stort och levande persongalleri, utan ger också färgstarka bilder ur Albanys historia. Staden, som grundats av holländska kolonisatörer, är huvudstad i delstaten New York. Under förra århundradet anlände många fattiga irländska emigranter vilket skapade sociala motsättningar. Detta är den mörka bakgrunden till Edwards och Katrinas alltmer problematiska äktenskap. Han är en uppåtsträvare från stadens oborstade irländska kvarter, hon kommer från en förmögen och aristokratisk engelsk familj.

En rasande hotellbrand med många dödsoffer och ett inte mindre våldsamt upplopp på en utflyktspråm utgör ett par av intrigens dramatiska höjdpunkter.

Lågan i bröstet ger en fördjupad bild av ett viktigt skede i Amerikas historia och rymmer en rad intensiva scener där William Kennedys kraftfulla språk fängslar läsaren oemotståndligt.

Om William Kennedys roman skriver den kände amerikanske litteraturkritikern Harold Bloom: "Den är på samma gång prosapoem, historisk roman och teatralisk melodram, och den uppvisar ett estetiskt överdåd som överträffar hans tidigare verk. Katrina är Kennedys mest minnesvärda gestalt – nyanserad, besatt av sin undergångsdrift och förutbestämd att hemsöka varje känslig läsare."

Översättning Caj Lundgren


William Kennedy bor med sin familj utanför Albany, New York. Han introducerades på svenska med genombrottsromanen "Järngräs" (1983, på svenska 1984). Därefter har utgivits bl a Billy Phelans största spel, Legs - gangstern, Quinns bok och Arvedelar. Kennedy har belönats med både Pulitzerpriset och de amerikanska litteraturkritikernas pris. Vid universitetet i Albany har ett författarinstitut inrättats i hans namn.